У п’ятьох областях України працює GPS-моніторинг для контролю лісових господарств

post photo

Напередодні різдвяних свят, чи замислюємося скільки самовільно вирубано хвойних дерев, і як цьому запобігти? Ефективним вирішенням цієї проблеми стало запровадження сучасних автоматизованих систем GPS-моніторингу для управління та контролю працівників лісових господарств.

Як розповів СЕО ТОВ «Українські геоінформаційні системи» Андрій Ковалик, упродовж останніх років у лісових господарствах – Волинської, Івано-Франківської, Житомирської, а також Черкаської та Сумської області, запроваджено нові автоматизовані системи контролю та управління господарствами.

 «З метою збереження лісового фонду, належного захисту та створення сприятливих умов для ведення лісових господарств, ми розробили унікальну систему контролю за ними. Зокрема, для контролю за роботою автотранспорту, що вивозить деревину, на автомобілі було встановлено GPS-трекери. Таким чином, кожен керівник лісового господарства здійснює моніторинг руху його працівників та належного його підприємству транспорту, розуміє скільки на сьогодні автотранспорту використовується для вивезення деревини, контролює ефективність використання паливно-мастильних матеріалів тощо

Система моніторингу та контролю автотранспорту лісових господарств виконує такі завдання: контроль у режимі реального часу, чітке відображення місцезнаходження автотранспорту, формування пройденого маршруту за будь-який проміжок часу, відображення місць зупинки автотранспорту, контроль швидкісного режиму, ідентифікація водіїв та автотранспорту, отримання щоденної звітності на E-mail, відображення фактичного розходу палива (заправок/зливів палива) та можливість підключення різних транспортних засобів», – зазначив Андрій Ковалик.

Також у всіх лісгоспах, де запроваджена автоматизована система, розробник ТОВ «Українські геоінформаційні системи» допоміг впровадити контроль за роботою всіх лісників.

«Це той самий GPS-трекер, як і на службовому автотранспорті, але у вигляді брелків або мобільних додатків, які лісники носять зі собою. Так, лісництва можуть не лише відстежити, як рухаються їхні транспорті засоби, а й куди ходять їхні працівники, бачать межі лісів, які поділені на квадрати та розуміють чи лісники їх перевіряють.

Окрім цього, система управління та контролю працівників лісу здійснюється за допомогою картографічних сіток, що надає можливість розподіляти їх на території лісництва, перевіряти час входу та виходу, тривалість знаходження на певній території лісгоспу, фіксувати пройдений шлях у кілометрах та в цілому якісно здійснювати управління працівниками лісового господарства», – додав Андрій Ковалик.

Варто зазначити, що автоматизована системи контролю та управління лісовими господарствами дозволяє генерувати різноманітні звіти за будь-який проміжок часу на основі зібраних даних про рух автотранспорту, використання палива, звіт на основі геозон, датчиків та іншої галузевої інформації.

Translate »