День комп’ютерника або ENIAC Day

post photo

15 лютого – День комп’ютерника. Це професійне свято, яке відзначається щорічно на згадку про створення першої універсальної електронної обчислювальної машини ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer). Займала площу 167 кв. м, її маса становила 30 тонн, а споживання електроенергії — 150 кВт. Вартість розробки — майже півмільйона доларів.

А чи знали Ви, що у витоках першого комп’ютера було 6-ро жінок-програмісток, які створювали програми для балістичних розрахунків?! Саме так, хоча спершу всі вважали, що на презентації у 1946 році вони були просто моделями або для того, щоб фото краще виглядало. 😊 Отже, до початкової розробки ENIAC було залучено — Мерлін Мельцер, Кетлін Макнальті, Бетті Джин Дженнінгз, Бетті Снайдер, Франсіс Білас та Рут Ліхтерман (Тейтельбаум). Архітектуру комп’ютера розробили 1943 року Джон Преспер Еккерт, Джон Вільям Моклі і Джон фон Нейман з університету Пенсильванії.

Перші програмістки ENIAC отримали публічне визнання за свої досягнення на кілька десятиліть пізніше. І лише у 1997 році були включені до Залу слави організації Women in Technology International.

Команда ТОВ «Українські геоінформаційні системи» щиро вітає всіх розробників комп’ютерних систем, програмістів і операторів різних комп’ютерних пристроїв, інженерів з автоматизованих систем керування, з супроводу баз даних, адміністраторів серверів і багато інших, без вмінь та знань яких нам вже не обійтися в сучасному світі!

Translate »